Her er min Kombucha- ABC fra 2012. Kombucha er en steingammel tradisjonell måte å fermentere te, som har sine røtter fra Kina. Man kan spore helsedrikken tilbake til flere hundre år før Kristus, men mange sier i dag at drikken kommer fra Russland. Den har også lange tradisjoner i Russland, så det er jo forsåvidt ikke feil. I NY og blant kjendiseliten er Kombucha en hottie om dagen. Man får kjøpt kombucha i flasker, til svinpris i helsekoster, raw food restauranter og overalt der man finner helsebevisste mennesker, også her til lands. En flaske kombucha koster i norske helsekoster ca 110,- flasken. Har du en kombucha-kultur selv koster det deg i underkant av kr 10,- per 1,5 liter.

Det er mye mystikk knyttet til kombucha og den prises for sine immunstyrkende egenskaper. Mange kreft- og aids-overlevende gir æren til Kombucha for deres varige gode helse og helbred. Jeg har selv mottatt min kombucha-baby fra en fantastisk dame som har vært kreftfri i over 10 år, tidligere operert for brystkreft 2 ganger.

Hva er kombucha?

Kombcha er en fermentert drikk av te og sukker. Det er imidlertid ikke nok å gjære ferdig sukret te. Du må ha en kombuchamamma, som egentlig er en symbiotisk kultur av gjær og sopper (SCOBY)som danner form som en gelatinaktig pannekake. Denne moderen tilsettes ferdig nedkjølt og sukret te. Kombuchamoderen fermenterer te-blandingen i løpet av 7-20 dager. Etter endt fermentering er det dannet 2 kombuchakulturer/pannekaker, hvor man sier at kombuchamoderen har dannet en kombuchababy. Du kan da videre lage 2 satser kombucha eller gi bort den ene til andre spesielt interesserte. For hver gang du lager kombucha dannes altså en ny baby, fra 1 til 2, fra 2 til 4, fra 4 til 8 osvosvosv… Til slutt må du kaste babyene, om du ikke har noen å gi dem til, for det finnes da grenser for hvor mye kombucha du drikker i løpet av en uke. Å kaste en kombuchababy gjør faktisk vondt, for jeg blir så glad i alle disse levende kulturene mine. Jeg har heldigvis bare måttet kaste en til nå, for dere lesere er seriøst like tullete som meg, mange av dere 😉 Jeg har hatt lesere fra nord som har overtalt intetanede brødre  som bor i Olso til å komme kjørende hit opp og banke på døra for å hente baby (med stor skepsis i blikket), menn og damer som kjører langt og lenger enn langt for å komme til meg og få seg en medisinsk avlegger.

Hva skal kombucha være godt for?

Kombucha er en fordøyelseshjelper ved sine probiotiske egenskaper, den inneholder også glukuronsyre, i små mengder, og denne syren virker avgiftende. Normalt sørger leveren for å produsere denne syren i passe porsjoner men  når leveren blir overbelastet av giftstoffer vil kombucha hjelpe leveren i dets avgiftingsarbeid. Jeg har også lest at kombucha avgifter via nyrene, slik at mange vil kjenne litt “puls/dunking” i nyrene i starten.

Hvem kan drikke kombucha?

Alle kan drikke kombucha, men jeg valte å ikke gi barna mine det før de ble 4-5 år, annet enn at de har fått smake. Dette fordi dets medisinske virkninger er påvist ganske heftig og jeg innbiller meg at mine barn er ganske rene innabords med det kostholdet vi har. De lærde synes også å stride om hvorvidt kombucha kan gis til barn. Noen sier at barn under 7 år ikke bør drikke det, andre sier at de ikke bør drikke det før i tenåra og andre mener igjen at sågar babyer kan få kombucha. På youtube verserer en filmsnutt av en 2-åring som spiser en kombuchamoder. Jeg vet ikke om det er spesielt heldig eller uheldig, men å avgifte et barn er noe jeg ikke har kompetanse på og vil derfor ikke mene noe om det eller oppfordre noen til det! Mine barn får altså ikke kombucha annet enn som smaksprøver hist og her.

Hvor mye kombucha kan man drikke?

Jeg og min mann drikker kombucha hver dag, vi synes begge det smaker kjempegodt. Den er utrolig leskende, sprudlende og syrlig på smak. Jeg drikker ca 1,5 dl,  ca 3 ganger daglig- eller akkurat når jeg lyster. Skal du ha detox-effekten på topp bør du ta kombucha på tom mage hver morgen. Du kan også drikke kombucha 15 min etter mat eller som det passe deg, mellom måltid.

 

Her ser du bilde av en nyfødt kombuchababy, den er ca en halv cm tykk, hvit/lys, hel og blank. Den skal skylles i vann som er ca 20 grader. Plukk forsiktig bort strenger og smårusk fra fermenteringen under vannstrålen.

Ta vare på ca 1/10 del av den ferdig fermenterte kombucha-drikken som “starter” til neste sats kombucha.

Her ligger ferdig kombucha-sats i skålen, klar for å ta imot nytrekt sukret og nedkjølt te og en kombuchababy. Jeg bruker en suppeterrin, da kombucha formerer seg best og mest effektivt i beholdere som gradvis går utover, slik at en glassbolle eller porselensbolle som rommer 2-4 liter er et kjempefint fermenteringssted. Jeg bruker også vide glassbeholdere, men har merket at babyen ser mer solid ut og at fermenteringen er mer effektiv i bollen.

Jeg lager kombucha på 1, 5 liter kokt vann, 2 teposer svart organisk te (jeg varierer mye, ofte 50-50 svart og grønn te, men her har du standard oppskrift), 5 toppa ss hvitt sukker. Hvitt sukker viser seg å danne mest glukuronsyre og er grunnen til at hvitt sukker prefereres av de fleste kombucha-entusiaster i tillegg til ønsket ph-balanse. Det er likevel en del som bruker rårørsukker og jeg forsøker nå å venne ett par av mine babyer til det, da kombucha har så lange tradisjoner at de ikke kom til i en tid der raffinert hvitt sukker var en vanlig ingrediens i de kinesiske hjem. Rapadura og honning gir mindre av den ønskede glukuronsyren i kombucha. Du kjøler ned blandingen til romtemperatur, før du heller den over i fermenteringsbollen, sammen med 1/10 kombucha fra forrige sats. Når jeg gir bort en kombucababy sender jeg alltid med en god dl ferdig kombucha slik at babyen får drahjelp i sitt nye hjem.Nå er blandingen klar og du kan legge kombuchakulturen forsiktig ned i blandingen. Legg over et klede av naturmateriale og ha gjerne en strikk rundt. Vi er i verste bananfluesesong og de elsker fermentert drikke, så pass på at eklingene ikke kommer seg ned i teen og ødelegger den.

Her ser du en kombucha-moder midt i glasset og en tynn film på toppen, som er begynnelsen på en ny baby som skal vokse seg like tykk som sin moder i løpet av 7-10 dager.

Her er et annet glass/en annen sats kombucha som oppfører seg litt annerledes. Moderen og babyen henger sammen og må løsnes forsiktig ved endt fermentering. Er det ikke rørende? Jeg får nesten klump i halsen når jeg må skille dem… det er helt sant!

Ferdig kombucha i kjøleskapsdøren :o) Go kombucha!

*Det er mange måter å lage kombucha på og alle som styrer med dem har bestemte meninger om hva som er den beste måten. Jeg har to forskjellige kombuchaer, fra to forskjellige kilder. Den ene kombuchaen limer seg fast i den andre og må skilles etter fermentering, den andre legger seg litt ned i bollen og den nye babyen ligger adskilt på toppen.

*Kombuchaen skal ha fred under fermentering, du skal ikke putte fingrene oppi, lette på lokket til stadighet og styre med den. Den må stå i ro, mange setter den i et skap i et stille rom. Jeg har mine glass og boller på kjøkkenbenken, jeg har 4 barn og kombuchaene har det stille og fredelig kun om natten. Foreløpig storkoser de seg sammen med resten av familien, så jeg vet ikke hvor viktig det er med dette stille-hysteriet. Men ikke riste, løfte og styre med bollen under fermentering. Det er viktig.

*Ha rene hender og rent utstyr når du holder på med kulturene.

*Skyll fermenteringsbeholderne i vann mellom hver sats, ikke bruk oppvaskmaskin.

*Du kan lagre en kombucha SCOBY i et glass med sukret og nedkjølt te og gjerne flere lag på lag, i et tørt og mørkt skap, i romtemperatur. De kan overleve på denne måten i inntil et år, så lenge du passer på å bytte ut væsken med ny te en gang eller to per mnd. Jeg har selv skrevet at man kan oppbevare SCOBY i kjøleskap men det som skjer da er at kombuchamoderen går i dvale og kanskje sovner- for alltid. Det går stort sett bra, men mest ideelt er altså å lage et kombucha-hotell som du kan lese mer om i mitt innlegg om kombucha-hotell. Bare søk i søkefeltet i bloggen så dukker innlegget opp.

* Bruk organisk te da konvensjonell te er full av fluor og annet tjafs. Bruk alltid 1 pose eller 1 ss sort te som base og ekspermimenter med den andre posen/løs te, enten grønn, frukt, rooibush osv. Kombucha vil og skal ha litt sort te.

* Du kan bruke te fra pose eller i løsvekt, min favoritt er de smakstilsatte organisk svarte teene fra St. Dalfour, den med fersken gir en nydelig smak på kombucha.