Jeg har endelig klart å omgå vanlig-kakemann-oppskrift og fått til en supergod variant av magevennlige julemenn. De er testet på hele hurven her og godkjent, skikkelig tommel opp! Minuset med langtidsheving er at de ikke blir like “pene” som den hurtige hvetebaksten, men jeg er mer opptatt av det indre enn det ytre, så det så.

Her har dere hele herligheten:

Oppskrift julemenn

4 kopper siktet fin spelt, jeg kjøper alltid fra Sigdal kornmølle (økologisk spesialkorn)
1 kopp rårørsukker evt kokosblomst-sukker, da blir de lysebrune og det kan de godt være
2 ts hornsalt
1 kopp yoghurt
1 ss eddik
4 ss smør

Bland alt det tørre og smuldre inn smør med fingrene. Bland så godt inn yoghurten og jobb væsken godt inn. Bruk hendene og jobb i alle fall i fem minutt før du evt justerer med litt mer væske om du synes deigen er for hard. Den skal være en fast og god ball uten noe tørre flekker, helt homogen skal den være. La deigen stå i romtemperatur under et klede eller plastpose i ca 10 timer.

Kjevle ut deigen til 1/2 cm tykk leiv og trykk ut kakemenn og damer. Stek på 150 grader i 12-15 minutt.

Kjøl ned på rist og oppbevar i tett boks.