MELKESYREGJÆRA FIKENCHUTNEY

Nå må jeg slå et slag for melkesyregjæra krydder, urter frukt og grønnsaker i form av chutneys. Ikke butikk-chutneys som vanligvis er kokt og smakstilsatt med eddik, oljer og konserveringsmidler, men naturlig gjærede chutneys. Jeg synes det er spennende tilbehør til mange retter, både kjøtt, fisk og på smaksløse pålegg. Jeg har ikke laget mye chutneys men fruktchutneys med en Indisk twist har jeg styra litt med. I dag skal du få oppskrift på fikenchutney som jeg synes passer spesielt godt til ost og kjeks, men også til kalkun og annen julemat. Ikke dumt med noe som gir gode vekstforhold for de gode bakteriene i magen.

Klassiske damekvelder med ost, kjeks og vin ser jeg tilbake på som velsmakende og koselige til tross for en monstruøs kulemage under selveste kvelden og gasskraftverk dagen derpå, som resultat. Den tiden er omme etter at mine oste-fat bugner av upasteuriserte oster, langtidshevede kjeks eller enklest av alt; syltynne surdeigsskiver ristet i brødristeren eller sprøstekt i stekepannen i klarnet smør som får dryppe av på et kjøkkenpapir etterpå.

Oppskrift Fikenchutney

200 gram fiken, finkuttet. Jeg kjøper mine HER! siden jeg bor på bygda, men har du tilgang på helsekost så finner du mest sannsynlig økologisk fiken.
2 dl vann
1 liten ts uraffinert mineralsalt. Jeg kjøper oftest Helios sitt havsalt som du får i vanlige helsekostbutikker
Saften av en halv appelsin
1-2 ts ingefærjus. 1 cm ingefærrot skvisa i hvitkløkspresse, blir ca 1-2 ts ingefærjus.
1 ss myse, vannkefir eller vitabiosa

Kok på svak varme under lokk i en time til de er møre, ta av lokket og kok videre i 10 minutt.
Stavmiks og bland inn saften av en halv appelsin og ingefærjus. La det kjøle ned til blandingen er fingervarm (kan hende den allerede er det, du må sjekke) før du har i levende kultur i form av myse, vannkefir eller vitabiosa. Vitabiosa kan kjøpes i vanlige helsekostbutikker og er melkesyregjærede urter, et fint alternativ om du ikke har tilgang på myse eller enda ikke har mye overskudd til å dyrke melkesyregjæret mat og drikke. Du finner den i kjøledisken.

La fikenchutneyen stå i et glass under tett lokk i 2 dager, og sett deretter kjølig for oppbevaring. Holder seg i flere uker i kjøleskapet, men ikke i måneder, slik som du opplever med melkesyregjærede grønnsaker, som gjerne blir bedre og rikere i smaken jo lengre de står og godgjør seg.

Du finner mange fine oppskrifter på annen fermentert mat og drikke i boken min Fermentering.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!