HAVREGRYNSGRØT PÅ TRE ULIKE MÅTER

Havregrynsgrøt er en skattet norsk rett som befinner seg på mange kjøkkenbord hver morgen. Det finnes imidlertid måter å tilberede den på som gjør at man får tilgang på mer av næringen i gryna ved at den gjøres lettere fordøyelig og at man bryter ned antinæringsstoffer som f.eks fytinsyre. Første varianten jeg viser i dette innlegget er ikke optimal, men blir likevel ofte løsningen i en hektisk hverdag. Har du lyst- og tid til å planlegge, så anbefaler jeg på det sterkeste å spise havregrynsgrøt i tråd med de to siste variantene du kan lese om i dette blogginnlegget.


Viktigheten av å tilsette rug når du skal spise havre.
Når du spiser havre, som gjerne er varmebehandlet, som lettkokt eller bestrålt, så er det ikke lenger liv i enzymet fytase som må til for å bryte ned fytinsyren i havren. Fytinsyre er et antinæringsstoff som binder seg til mineraler, som for eksempel kalsium og jern, og dermed hemmer opptak av disse når du spiser korn som ikke er behandlet riktig. Derfor er det vesentlig at man nøytraliserer antinæringsstoffer i korn før konsum. Ønsker du en effektiv nedbrytning i havre så anbefaler jeg at du tilsetter en spiseskje rugmel eller et annet mel som inneholder fytase, som for eksempel fullkorn spelt. Dette gjøres samtidig som du legger havren i bløt og tilsetter syre i form av eddik, myse eller surdeigsstarter. Da får du sving på sakene og vil etter cirkus 12 timer sitte igjen med noe som kan bli et langt mer lettfordøyelig og nærende måltid. Tid er en viktig faktor for en vellykket nedbrytning, en enkel regel er at jo lengre, jo bedre.

Alle oppskriftene tar utgangspunkt i vanlig økologisk og lettkokte havregryn som du får kjøpt over alt. Så må du også prøve deg frem med væskemengde da noen liker en fastere grøt og andre vil ha den tynnere.



1) Havregrynsgrøt, hurtig-variant
Har du rasende dårlig tid gjør du det på følgende vis:
Bland:
1 dl havregryn
2 dl vann
2 ss gelatin
1-2 eggeplommer
4 ss ekte smør, gjerne upasteurisert.

Kok opp vann og gryn og ha i salt og gelatin. La det småkoke til gelatinen har løst seg godt opp, det tar 3-4 minutt. Skru av varmen og rør inn eggeplommer og smør. Jeg tilsetter eggeplomme, smør og gelatin for å gi måltidet ekstra næring, selv om vinningen til en viss grad går opp i spinningen, for noen av næringsstoffene i måltidet.

Server med naturlig søtning, evt. kanel og et obligatorisk smørøye.



2) Havregrynsgrøt, eddik-variant
1 dl havregryn
1 ss rug, sammalt fin eller grov
2 dl vann
1 ss eddik
4 ss smør, gjerne upasteurisert

Bland havregryn, rug, vann og eddik og la blandingen stå på kjøkkenbenken i ca 12 timer før du koker opp og la det putre i et minutt eller to før du rører inn smør (og evt eggeplomme og gelatin for økt næringsinnhold- og næringsopptak).

Server med naturlig søtning, evt. kanel og obligatorisk smørøye.



3) Havregrynsgrøt, surgrøt
1 dl havregryn
1 ss rug, sammalt fin eller grov
2 dl vann
1 ts surdeigsstarter
4 ss smør, gjerne upasteurisert

Bland havregryn, rug, vann og surdeigsstarter. La blandingen stå på kjøkkenbenken i ca 12 timer før du koker lett opp- og vips så er den ferdig. Velger du å koke det lenger blir det bare tøys, prøv så får du se. Rør inn smør (og evt. eggeplomme og gelatin for økt næringsinnhold- og næringsopptak).

Server med naturlig søtning, evt. kanel og obligatorisk smørøye.

Tips! 
Bruk nøytral langtidskokt kraft i stedet for vann dersom du er tøff nok. Små barn som er vant med kraftbasert kost og som skal innføres i kornverdenen vil jeg da anbefale en introduksjon av kraftbasert surgrøt.

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!