15145098_10153887199081010_1780389264_o

Denne sjokoladen er fantastisk. Trikset er å lage en hel langpanne når du først er i sving og fryse ned små perfekte munnfuller, så har du tilgang på rimelig sunn og strålende god sjokolade i lang tid.

I denne oppskriften har jeg noen gode dryss med fermenterte mandler og bokhvete. Det fordrer at du har fermentert og tørket dem på forhånd, dersom du ønsker den sprø konsistensen de gir sjokoladen. Jeg har en grundig beskrivelse av fermentering av hele nøtter, frø og korn i min siste bok Fermentering som du får kjøpt på tilbud HER!

Det kule med denne oppskriften er at fettet skiller seg. Det høres i utgangspunktet ikke særlig stilig ut, men folk tror at det er en fancy sjokolade bestående av to lag, ett med hvit sjokolade og ett med mørk. Godt er det uansett.

  • 2,5 dl smør
  • 2 dl extra virgin cocosa
  • ½ ts uraffinert mineralsalt
  • 4 ss økologisk rørsukker (knus det gjerne i en kaffekvern til melis)
  • 2 ss honning
  • 4 ss råkakao
  • 1,5 dl gojibær
  • 1,5 dl sprø bokhvete
  • 1,5 dl sprø mandler, finhakket.
  • 1. Smelt smør og kokosfett i en kasserolle
  • 2. Rør inn rørsukker, knuser du til melis slipper du å tygge på sukker, selv om jeg liker akkurat det
  • 3. Rør så inn salt, kakao og honning aller sist
  • 4. Hell blandingen over i en langpanne kledd med bakepapir eller i ønskede former
  • 5. Dryss over gojibær, mandler og bokhvete
  • 6. Sett kaldt for stivning, enten ute, i kjøleskap eller fryser
  • 7. Oppbevares kaldt (kjøleskap, bod eller frys)

Fermentering av nøtter frø og korn gjøres på den måten at du bløtlegger dem i rikelig med vann tilsatt en startkultur, som for eksempel 3 ss vita biosa, 3 ss av saften fra surkål eller at du blander inn i vannet 1-2 ss surdeigsstarter. La det fermentere i ca 12 timer og skyll godt før du tørker i stekeovn eller dehydrator til knusktørr tilstand. De blir da lettere å fordøye og næringen mer tilgjengelig ved at antinæringsstoff og enzymsperrer nøytraliseres.

Ellers har jeg spennende ting på gang, en kortsiktig ting på kjøkkenbenken og en litt mer langsiktig ting i hodet. På kjøkkenbenken står det som forhåpentligvis skal bli fermenterte og aller helst svært gode pepperkaker. Dette skal selvsagt deles med deg om det blir suksess. I hodet har jeg bestemt meg for at jeg skal begynne å videoblogge. Videoene vil også ligge på min youtubekanal Gry Hammer. Sjekk hva som er der allerede og abonner på min kanal, så får du forhåpetligvis mye nytt og nyttig fra meg fremover, som ikke nødvendigvis handler om mat. Jeg har så utrolig mye mer på hjertet som må deles.