HVA SKAL SPEDBARN SPISE?

Jeg har lovet en liten sak på hva jeg mener at våre små skal spise.

Jeg har for så vidt delt dette ved flere anledninger i min blogg som jeg har holdt aktiv i snart 10 år uten å ha spesielt fokus på spedbarnsernæring. Jeg ønsker å formidle et sunt og nærende kosthold som samtidig er bærekraftig og ikke minst smakfullt- for hele familien. Alt dette på en og samme tid er nemlig mulig.

Jeg har fire barn, så kosthold til barn har vært naturlig for meg å formidle. Men jeg startet å blogge det året jeg fødte min siste og hun ble nærmest fullammet til hun var rundt 8 måneder og var lite interessert i fast føde. Derfor har jeg ikke delt så all verdens mye av den første spedbarnsmaten og hva som er naturlig å gi når mor ikke lenger har nok melk å gi den lille etter fire måneder. For det kan nemlig skje. Det skjedde i alle fall med meg med to av mine fire barn, noe jeg har skrevet om HER og HER.

En morsom historie fra min ammetid finner du HER i fall du trenger et lite hverdagsløft.

Jeg anbefaler altså morsmelkerstatning til spedbarn dersom mor ikke har nok morsmelk. Dette skal være spedbarnets hovednæring til det er 8 måneder og gjerne som en viktig del av næringen frem til 1 år. For oss oss som ikke alltid har klart å fullamme gjennom spedbarnsperioden, så er det naturlig å innføre mat tidligere dersom spedbarnet får morsmelkerstatning. Mitt siste barn ammet jeg til hun var 3 år, som også er i tråd med WHO sine retningslinjer for amming (de anbefaler at man ammer til barnet er minst to år).

Jeg vet at ammehjelpen har hjulpet mange usikre mødre til å få bedre ammeteknikk og til å føle seg tryggere med ammingen slik at de har klart å gi morsmelk lengre. Jeg skulle ønske jeg hadde brukt en slik tjeneste da jeg ammet min førstefødte. Du finner ammehjelpen HER!

Men hvilken type morsmelkerstatning anbefaler jeg? Jeg har hatt best erfaring med morsmelkerstatning basert på geitemelk fra Holle. Denne ga jeg min sønn fra han var 6 måneder til han var nærmere 2 år og du får den i ulike sammensetninger tilpasset spedbarnets alder. Siden Isak er født med en alvorlig medfødt hjertefeil hadde han ikke nok kraft til å suge til seg morsmelken min. Jeg sondematet han derfor med morsmelk som jeg pumpet de 6 første månedene. Deretter fikk han altså økologisk geitemelkerstatning som magen hans tålte veldig godt. Det var godt å slippe stresset med å pumpe døgnet rundt og jeg sluttet med god samvittighet etter seks måneder. Også fordi jeg visste at morsmelkerstatningen var et godt alternativ for å ernære Isak.

Hva ga man sine små i gamle dager, når man ikke hadde nok å gi selv? Det tror jeg varierte stort alt etter næringstilgang og status i samfunnet. Noen kunne kjøpe seg ammer, andre støttet hverandre i sosiale kvinnenettverk i bygder og andre typer mindre samfunn/grupperinger/klaner/storfamilier. Var dette umulig å få til, så var det vanlig å lage en blanding på uttynnet melk rett fra kua, sauen, geita eller andre husdyr med patter. Noen har gitt uttynnet kefir og yoghurt og andre har gitt kraft. Her er jeg ingen ekspert og valgte selv å kjøpe morsmelkerstatning fra Holle. Jeg tror også jeg hadde gjort det samme om det skulle vært i dag. Men jeg ville i tillegg, etter 4 måneder, ha laget styrkedrikker basert på kraft tilsatt eggeplomme og litt extra virgin kokosfett, i tillegg til hjemmelaget babymat tilpasset alderen.

Ellers er det lurt å følge vanlige anbefalinger på råvarer tilpasset spedbarnets alder. En variasjon av sunt fett, grønnsaker, kjøtt, fisk, innmat, frukt og bær. Hva du gir en baby på fire måneder er ikke nødvendigvis det samme som du gir et spedbarn på 12 måneder. Det handler om spisemotorikk og hvor utviklet organ og fordøyelse er.

Du kan lese mer om hvordan gelatinrik kraft og gelatin og annen naturlig mat og drikke kan dempe kolikk HER.

Jeg vil på det sterkeste fraråde et kosthold basert på korn det første leveåret og dette er også årsaken til at jeg ikke har sansen for industrifremstilt babygrøt. Et spedbarn produserer ikke enzymet amylase, som behøves for å fordøye/spalte karbohydrater, før det er nærmere året. Noen begynner å produsere amylase etter 6 måneder, andre ikke før de er nærmere 2 år, noe som avhenger av hvilken tarmflora og fordøyelse de er utrustet med fra fødselen. Både mors mikrobiota og om barnet er tatt med keisersnitt eller født vaginalt er faktorer som spiller inn på spedbarnets utgangspunkt og videre utvikling. Da er det forklarlig at så mange spedbarn får problemer med magen når de starter med fast føde i form av industrifremstilt barnegrøt og velling. Her, her, herher og her kan du lese mer om dette.

Jeg anbefaler følgende bøker på barneernæring:

Super Nutrition for babies
Forfattere: Katherine Erlich, M.D. og Kelly Genzlinger,
C.N.C, C.M.T.A.

Babymat 
Forfatter: Margit Vea

Jeg anbefaler deg også å sette deg inn i Helsedirektoratet sine anbefalinger. Det er satt sammen en nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring. Det er mye fornuftig å lese her og det er også fullt mulig å sette sammen et kosthold basert på kunnskap og informasjon fra flere kilder. Du kan laste ned Helsedirektoratet sine kostholdsråd for spedbarn HER!

Så må du gjerne lage mat etter prinsippene jeg formidler i mine bøker, på bloggen og på mine kurs og foredrag. Det handler om å behandle maten slik at næringen blir lett tilgjengeling ved at den blir lett fordøyelig. Det handler om å velge å spise dyr, fisk, fugl og grønnsaker som er bærekraftige. Det handler om å spise hele dyret fordi du får så mye ekstra næring på kjøpet ved også å bruke innmaten. Det er fullt mulig å lage sunn mat til barn, helt selv. Dette synes jeg er viktig å trygge småbarnsforeldre på. Det er viktig å forstå at vi ikke må være avhengige av en matindustri som ikke alltid har forbrukernes helse som sin tydeligste rettesnor. Vi har lov til å velge selv, og vi har lov til å være bevisste forbrukere.

Ha en god dag!

Gry

Takk for at du deler kunnskapen med dine venner!