Altså, når et surdeigsbrød blir sååå godt, da må det deles. Donald, surdeigsstarteren min, blomstrer om dagen og lager de lekreste bakverk. I går kveld kom jeg hjem fra Cappelen Damms Vårfestival til en deig som hoppet av lykke da de kom seg over i tre smurte brødformer. De etterhevet en god time og barna var ekstra morgenglade i dag. Det er nemlig ikke noe som er bedre enn nybakt brød med en god skorpe på til frokost.

 

Oppskrift

1,5 liter vann

2-4 ss surdeigsstarter

1 ss uraffinert mineralsalt

1 ss fiberhusk

1 dl linfrø

500 gram siktet fin spelt, jeg bruker mel fra  Økologisk spesialkorn

500 gram emmer

500 gram lettkokte havregryn

 

Bland alle ingrediensene godt for hånd eller i en kjøkkenmaskin. La deigen stå og melkesyregjære i 8-10 timer før du heller brødene over i 3 godt smurte former. Etterhev i 1-2 timer

Stek på nederste rille i 200
grader i en time.

Ta brøda ut av formene etter noen minutter. Da slipper de ofte lettere enn om du prøver å ta dem ut av formene med det samme. La dem hvile seg i minst en time før du begynner å skjære i dem. Surdeigsbrød oppfører seg litt som kaker. De blir deigete om du skjærer i dem når de nettopp kommet seg ut av formene.

Ønsker du mer inspirasjon til surdeig så anbefaler jeg mitt online-kurs i surdeigbaskt. Der lærer du alt du trenger å vite og du får Donald tilsendt i posten slik at du raskt kommer i gang og slipper å lage surdeigsstarteren din selv. Du finner mer informasjon om kurset som starter opp på nytt søndag 6. mai: TRYKK HER FOR MER INFORMASJON